Vriendenconcert 9 maart

 

De piano als ster van de avond.

Een paar weken geleden is er een prachtige  informatieve avond gehouden voor de vrienden van de Piano Promenade.

De avond werd gegeven in de prachtige salon van de Pianowinkel van de familie van Kerkwijk. Zo kon er gespeeld worden op een fijn instrument.

Het thema was:

De piano als compagnon van de menselijke stem door de eeuwen heen.

Aan de hand van illustraties heeft Lyda van Tol, terzijde gestaan door piano- en zangleerlingen, ons meegenomen door eeuwen van pianobegeleidingen.

In de 18de eeuw toen de piano, dankzij Cristofori,  zijn carrière begon was het over het algemeen nog ondersteunen van de menselijke stem.

Maar door de mogelijkheden die de piano steeds meer kreeg werd begeleiden veel meer: Het uitbeelden van de tekst, sfeer maken en dynamisch meedoen met de mogelijkheden van de stem. De zanger werd daar heel gelukkig van en componisten lieten zich met enthousiasme inspireren.

De 19de eeuw heeft een scala aan prachtige liederen opgeleverd. Franz Schubert alleen al schreef er zo’n 800.

Aan het einde van de 19de eeuw kon de piano zelfs de leiding overnemen.

De 20ste eeuw, toen de jazz en showmuziek ontstond, was ook niet mis voor de piano. Het leende zich fantastisch voor het orkestrale en ritmische karakter van de muziek.

Kortom, veel om te vertellen veel om te laten horen. Er was een fijne opkomst en er werd met aandacht en belangstelling geluisterd.

Het organiseren van informatieve en muzikale avonden is zeker voor herhaling vatbaar. We houden u op de hoogte, geef het door en word lid van de vrienden!